Siliconen dakbedekking

Verlaagd energiekosten.

Siliconen Dakbedekking

Temperatuurverschil tussen zwarte bitumen dakbedekking en witte siliconen dakbedekking.

Koeler, duurzaam en effectief. Dit zijn voor ons enorm belangrijke zaken. Silicone Roof Coating is een product dat deze idealen perfect accentueert. Het is een dakbedekking die al meer dan 50 jaar in Amerika, Canada en Australië wordt gebruikt om daken te renoveren, en nu voor het eerst in Europa wordt geïntroduceerd. De sterke eigenschappen van siliconen.  Dit dak systeem is de beste oplossing voor uw dak.

Een duurzaam dak

Siliconen worden gemaakt van silicium (kiezel) en zuurstof. Deze stoffen gecombineerd noemen we siliciumoxide of silica, beter bekend als kwarts. Kwarts is het hoofdbestanddeel van zand. Dit betekent dat kwarts enorm veel voorkomt op aarde. Zoveel dat kwarts zelfs het meest voorkomende mineraal op aarde is, wat het eenvoudig bereikbaar maakt.


Lange ketens van aan elkaar gekoppelde silicamoleculen worden gevormd door aan kwarts carbon en waterstof toe te voegen. Dit resulteert in silicoon, een materiaal dat iets weg heeft van rubber en onbreekbaar is. Silicoon is bestemd tegen o.a. stoten, vallen, gooien en zelfs vriezers, vaatwassers of ovens (tot 200˚C) krijgen het materiaal niet kapot. Deze eigenschappen zijn ideaal om een dak te renoveren door het simpelweg te bedekken met een coating. En dat terwijl de siliconen dakbedekking compleet milieuvriendelijk is. 

Uniek daksysteem

Een witte, siliconen dakbedekking reflecteert zonlicht. Dit kan het verschil in stroom op brengst tussen zonnepanelen (mono- ficial) op zwarte en witte daken oplopen tot 15% rendement op basis van de verlaagde omgevingswarmte. Daarnaast zorgt de lagere temperatuur ook voor minder slijtage van het zonnepaneel, die daardoor een langere levensduur heeft.  Bekend van zonnepanelen is dat het rendement daalt bij warme zomerdagen op een zwart dak. Dit komt doordat het vermogen van de cel negatief wordt beïnvloed wanneer de temperatuur van een cel hoger is dan 25˚C. Voor iedere 10 grden c. temperatuurstijging daalt de opbrengst met 5% (Bron: Milieu Centraal). Bitumen dak kan wel 60 tot 85 graden op warmen.

De kleur wit reflecteerd zonlicht, terwijl de kleur zwart zonlicht absorbeerd. Doordat het witte dak meer zonlicht reflecteerd zal het koeler blijven. Conclusie, een dakrenovatie met witte siliconen coating verhoogt het rendement op uw zonnepanelen. De kans dat zij boven de 25˚C komen wordt geminimaliseerd. 

Wat voor velen onverwacht nieuws zal zijn is dat het koelen van een gebouw meer energie kost dan het verwarmen. Door het dak te koelen en daarmee de warmteoverdracht naar het gebouw te verminderen, wordt de koellast van het gebouw verlaagd. Dit kan tot wel 85% schelen in de kosten van een airconditioner. 

Een koeler gebouw bespaart niet alleen energiekosten, ook zal de binnentemperatuur behaaglijker zijn. Dit bevordert het comfort van uw woon- en werkomgeving. Met name bij ruimtes die niet gekoeld worden door een airconditioning zal de ruimte een stuk aangenamer worden op warme dagen.

Dakreparatie met siliconen dakbedekking

Al deze voordelen klinken leuk en aardig, maar het gaat tenslotte om het repareren van uw dak. Dit kan niet zonder eigenschappen die maken dat de coating net zo sterk, of wel sterker dan bitumen of EPDM is. Silicone Roof Coating heeft een blijvende elasticiteit van wel 542%. Hierdoor is het ongevoelig voor werkende ondergronden en temperatuurschommelingen. Het systeem biedt langdurige bescherming tegen alle weersinvloeden, is zeer resistent tegen stilstaand water en heeft een levensduur van meer dan 30 jaar.  Siliconen dakbedekking word sinds 1967 toegepast.

ECN-TNO testresultaat: door toepassing doorontwikkeling van de siliconen dakbedekking die wij gebruiken zijn de energie meeropbrengsten voor bifical zonnepaneelsystemen met +15% en +17% t.o.v. plaatsing op zwarte laag albedo daken / t.o.v. monoficaal zonnepaneelsystemen

Voordelen van siliconen dakbedekking

 • Bij gebruik van witte siliconen (deze is ook in grijs en zwart leverbaar)

- Zonwerend en energie besparend.
- Maximale zonreflectie waardoor reductie van de oppervlaktetemperatuur.
- Verhoogt de opbrengst met zonnepanelen.

 • Naadloos 
 • Direct over bestaan dakbedekking aan te brengen; bespaar op verwijderings- en afvoerkosten
 • Resistent tegen stilstaan water, permanten 100% waterdicht

       zeer hoge, blijvende elasticiteit en 100% UV- bestendig

 • Hechting op bitumen, EPDM, diverse houtsoorten, RVS, PVC, verzinkt staal, lood, zink en beton
 • Isolerend en dampdoorlatend
 • Corosiewerend (op metalen)
 • Niet brandbaar 
 • Hoge warmte wering en bespaard energiekosten
 • Milieuvriendelijk: geen oplosmiddelen
 • Zout- en chemicaliënbestendig 
 • Levensduur van meer dan 30 jaar

Gecertificeerd in siliconen dakbedekking

Kingma dak en zinkwerk is Approved Applicateur. Dat houd in dat wij gecertificeerd zijn om platte te daken te mogen voorzien van een siliconen dakbedekking.

Voor meer informatie ga naar siliconendakbedekking.com dit is onderdeel van kingma dak en zinkwerk.

Wilt u dat wij langs komen? 

Ben u enthousiast geraakt! Vraag dan een offerte aan. 
Dan komen wij langs, bekijken uw dak en maken een offerte voor u.